Veilige trampoline - de beste trampoline merken
Een veilige trampoline kopen
Veilige trampolines
Beste trampoline merken (Salta - Avyna Pro-Line)
Tips voor het kopen van een veilige trampoline
Een aantal jaren geleden waren er in Nederland slechts een beperkt aantal trampolines verkrijgbaar, voornamelijk met blauwe rand en zonder veiligheidsnet. Met de veiligheid werd weinig rekening gehouden, waardoor vooral in de beginjaren de poli's druk bezocht werden door voornamelijk jeugdige gebruikers van de trampoline.
Sinds een jaar of drie is de trampoline cultuur geheel omgeslagen. Trampolines zijn tegenwoordig in allerlei vormen, maten en kleuren verkrijgbaar. Ook aan de veiligheid wordt sindsdien veel meer aandacht besteed. Aangezien ouders naast het uiterlijk van de trampoline de veiligheid het meest belangrijk vinden, is de verkoop van een veilige trampoline sinds 2013 sterk gestegen. Drie goede trampolinemerken zijn hier op ingesprongen en hebben de trampolines niet alleen mooier gemaakt, maar ook een stuk veiliger. Hierdoor is het aantal trampoline ongelukken de laatste jaren sterk afgenomen.
Veilige trampoline merken
De trampolinemerken Avyna, Salta en Berg zijn continu bezig om de veiligheid van de trampolines te verbeteren. Zo zijn de trampoline beschermranden, het veiligheidsnet en het trampolineframe de laatste jaren al meermalen aangepast om de trampoline nog veiliger te maken. Ook het gebruik van zogenaamde Goldcoloured Conical Springs (veren) heeft ertoe bijgedragen dat deze trampolines stukken veiliger zijn geworden. De aller veiligste trampoline blijft uiteraard de Springfree trampoline, dit doordat er geen veren worden gebruikt en het veiligheidsnet uitermate solide en stevig is.
Goede trampoline merken in Nederland zijn: Salta trampolines en Avyna Pro-Line trampolines.
Een schoolvoorbeeld van een veilige trampoline, de First Class trampoline van Salta:
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een veilige trampoline?
Bij de aanschaf van een trampoline dien je op een aantal belangrijke punten te letten. Hieronder de 5 belangrijkste:
- Het allerbelangrijkste voor de veiligheid is het trampoline frame. Als het trampolineframe niet stevig genoeg is, dan is de hele trampoline niet veilig. Een frame dient minimaal 30 mm dik te zijn (voor trampolines t/m 213 cm) of minimaal 38 mm voor de trampolines vanaf 244 cm. De dikte van het gebruikte staal dient minimaal 1,5 mm dik te zijn. Alles wat minder dik is dan 1,5 mm is niet geschikt voor een trampoline en hierdoor is de trampoline dus onveilig. Let hier goed op, dit voorkomt ernstige ongelukken.
- De gegeven garantie op een trampoline. Op een trampoline dient minimaal 2 jaar garantie gegeven te worden, zelfs op de trampolinerand en het veiligheidsnet. De betere merken geven zelfs als minimale garantie 3 jaar tot maximaal 10 jaar. Als er slechts 1 jaar garantie wordt gegeven dan kun je ervan uitgaan dat het een ondeugdelijke trampoline is.
- De trampoline beschermrand die bij de meeste trampolines standaard wordt meegeleverd. De trampolinerand is een heel belangrijk onderdeel voor de veiligheid van een trampoline. De trampoline beschermrand dient van een stevig materiaal gemaakt te zijn en hij moet uiteraard voldoende dikte hebben zodat de springer goed tegen de trampoline veren wordt beschermt. Een goede trampolinerand is gemaakt van "Coated PVC" en heeft daardoor een lange levensduur. De PVC dient dan ook nog eens een minimale dikte te hebben van ca. 0,35 mm. De beste vulling voor een beschermrand is "closed cell foam". Dit is foam wat lang goed blijft en niet verpulverd, zoals goedkoper foam. Bij het goedkopere foam verliest de trampolinerand na 1 jaar al zijn stevigheid en dikheid, wat weer ongelukken kan veroorzaken. De minimale dikte van een trampolinerand moet ook zeker 2,5 cm zijn. Dunnere randen zijn een gevaar voor de trampolinespringer.
- Het maximale springgewicht en springergewicht. Een goede trampoline van 183, 200 of 213 cm dient minimaal een individueel springergewicht van 120 kg te hebben, en een totaal belastbaar springgewicht van minimaal 700 kg. Een trampoline vanaf 244 cm moet minimaal een springer van 150 kg aankunnen en dient een maximaal springgewicht van zeker 750 kg te hebben. Heeft een trampoline een spring- of springergewicht van 100 kg of minder dan weet je bij voorbaat al dat er ondeugdelijke, goedkope materialen zijn gebruikt en de trampoline onveilig is en een korte levensduur heeft (NOTE: in 2018 heeft de Europese Unie besloten dat op alle trampolines met een afmeting t/m 244 cm een max. springergewicht van 50 kg mag staan. Aangezien de trampolines van Avyna, Berg en Salta niet zijn aangepast kan je er veilig opspringen t/m 120 of 150 kg springergewicht).
- Het merk van de trampoline. Een goede trampoline kan alleen van een echt trampolinemerk zijn. Merkloze trampolines (lees: goedkope trampolines) zijn bijna altijd gemaakt van goedkope, slechte materialen en voldoen nooit aan de benodigde veiligheidsvoorschriften. Deze trampolines zijn onveilig en zijn vaak binnen een jaar al niet meer bruikbaar. Kijk dus goed of de trampoline een merk heeft (bijvoorbeeld Berg, Avyna, Etan, Salta, Game on Sport) en of dit merk een eigen website met serviceafdeling heeft. Veel goedkope geïmporteerde trampolines uit China worden voorzien van een "nepmerknaam" en kennen geen eigen serviceafdeling, waardoor je bij schade nooit ergens op terug kunt vallen